Definitief ontwerp vernieuwde Centrale Bibliotheek Rotterdam is klaar

26 November 2024, 14:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam

Het definitief ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam is klaar en zowel de omgevingsvergunning als de vergunning voor de duurzame bodemenergie voor de warmte en koudeopslag zijn definitief verleend. De vernieuwing start in het voorjaar van 2026. In 2029 opent de nieuwe bibliotheek haar deuren. Het speerpunt is verbeterde toegankelijkheid. De nieuwe bibliotheek heeft straks 3 bezoekersingangen en intern kan de bezoeker tussen de verschillende afdelingen soepeler zijn weg vinden. Met hulp van Rotterdammers zijn ten opzichte van het vorige ontwerp nog enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo is het gebouw aan de achterzijde lager en minder breed voor een beter uitzicht en zijn de hoeken van het gebouw aan de kant van de Rijstuin schuin gemaakt voor een grotere sociale veiligheid.

Bibliotheek als huiskamer van de stad
De Centrale Bibliotheek is na veertig jaar intensief gebruik op. Het gebouw is verouderd, niet duurzaam en de functies passen niet meer bij een moderne bibliotheek. Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de bibliotheek als huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde verbeterd door meer daglicht en geschikter gemaakt voor ontmoetingen. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden. Aan alle vier de gevels komen ingangen en in de kelder komt een openbare fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 1.200 fietsen. Ook de omgeving achter de bibliotheek – de Rijstuin – wordt opnieuw ingericht. Deze betonnen, donkere buitenruimte wordt een veilige en groene plek met ruimte voor ontspanning en ontmoeting.

Directeur-bestuurder Alice Vlaanderen van Bibliotheek Rotterdam is verheugd over het ontwerp “Overal in Europa, en zeker ook in Rotterdam, is te zien dat de bibliotheek meer en meer gebruikt wordt als een huiskamer: een plek om elkaar te ontmoeten, te ontwikkelen, te ontdekken, te ontspannen en te ondernemen. Dit ontwerp maakt de Centrale Bibliotheek toekomstbestendig en zorgt ervoor dat we deze functies ook in de jaren hierna kunnen blijven vervullen.”

Vervolg stadsgesprekken: Talkshow 10 december
Rotterdammers worden regelmatig geïnformeerd over het project en de voortgang ervan. Dit gebeurt online, via informatiebijeenkomsten en op straat op verschillende plekken in de stad. Tijdens de ontwerpfase konden zij een bijdrage leveren aan het vormgeven van het gebouw en de omgeving. Ook nu het project een volgende fase ingaat worden de stadsgesprekken voortgezet. Op 10 december organiseren AIR, Bibliotheek Rotterdam en Gemeente Rotterdam de talkshow ‘De nieuwe bieb!’. Bezoekers kunnen zich laten informeren en vragen stellen over het definitief ontwerp van het nieuwe gebouw, het voorlopig ontwerp van de Rijstuin en over de tijdelijke huisvesting.

Wethouder Maarten Struijvenberg (Grote projecten): “De nieuwe Centrale Bibliotheek van Rotterdam wordt een plek waar iedereen samenkomt: een plek om te leren, te inspireren en te ontspannen. Dankzij de inbreng van Rotterdammers wordt het gebouw klaar voor de toekomst, terwijl het zijn bijzondere karakter behoudt.”

Planning
In februari 2025 start de verbouwing van de tijdelijke huisvesting – het voormalige gemeentekantoor – aan de Librijesteeg 4. Eind 2025 verhuist de bibliotheek daar met al haar functies voor enkele jaren naar toe. Deze bevindt zich 200 meter van de huidige locatie. Vervolgens start de vernieuwing in het voorjaar van 2026. In 2029 verhuist de bibliotheek weer terug en opent, tegelijkertijd met de oplevering van de Rijstuin, de vernieuwde Centrale Bibliotheek haar deuren.